Açıköğretim Aşçılık Bölümü Anadolu üniversitesinde bulunan ve 2 yıllık Aşçılık bölümünü okumak isteyen öğrencilerin tercih ederek yerleşebildiği bir önlisans bölümüdür.
Açıköğretim Aşçılık bölüm tanıtımına, derslere, ders notlarına ve çıkmış sınav sorularına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Programın Amaçları
Aşçılık Önlisans Programı turizm endüstrisinde özellikle gastronomi alanında mutfak, servis, yönetim ve insan ilişkileri konuları başta olmak üzere gerekli bilgi ve becerilere sahip nitelikli çalışan kazandırmayı, bu alanda yenilikleri takip edebilecek kişiler yetiştirmeyi ve bu alanda ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Açıköğretim Aşçılık bölümü derslerine ait çıkmış sorulara, ders notlarına, ders kitaplarına aşağıdaki ilgili yarıyılda bulunan dersin üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Açıköğretim Aşçılık Bölümü Dersleri
1. Yarıyıl
Ders Kodu | Ders Adı | AKTS |
GKA105U | Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi | 5.0 |
AŞÇ201U | Türk Mutfak Kültürü | 6.0 |
AŞÇ205U | Temel Mutfak Teknikleri | 6.0 |
AŞÇ210U | İçecek Bilgisi | 5.0 |
SOS109U | Turizm Sosyolojisi | 5.0 |
– | Yabancı Dil I* | 3.0 |
Toplam | 30 | |
*Yabancı Dil I Dersi: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM101U-Almanca I, FRA101U-Fransızca I ya da İNG101U-İngilizce I derslerinden bir tanesidir. |
2. Yarıyıl
Ders Kodu | Ders Adı | AKTS |
AŞÇ102U | Gastronomi Tarihi | 6.0 |
AŞÇ104U | Beslenmenin Temel İlkeleri | 6.0 |
GKA106U | Besin Güvenliği ve Hijyen | 5.0 |
İŞL108U | Girişimcilik | 5.0 |
SOS320U | Sosyal Davranış ve Protokol | 5.0 |
– | Yabancı Dil II** | 3.0 |
Toplam | 30 | |
**Yabancı Dil II Dersi: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALM102U-Almanca II, FRA102U-Fransızca II ya da İNG102U-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.. |
3. Yarıyıl
Ders Kodu | Ders Adı | AKTS |
AŞÇ203U | Dünya Mutfakları I | 6.0 |
AŞÇ207U | Gıda Coğrafyası | 6.0 |
AŞÇ209U | Gastronomi ve Medya | 6.0 |
KOİ409U | Yiyecek İçecek Yönetimi | 6.0 |
TAR201U | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | 3.0 |
TÜR201U | Türk Dili I | 3.0 |
Toplam | 30 |
4. Yarıyıl
Ders Kodu | Ders Adı | AKTS |
AŞÇ202U | Osmanlı Mutfağı | 7.0 |
AŞÇ204U | Yöresel Mutfaklar | 6.0 |
AŞÇ212U | Menü Yönetimi | 6.0 |
TAR202U | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | 3.0 |
TÜR202U | Türk Dili II | 3.0 |
İKT208U | Turizm Ekonomisi | 5.0 |
Toplam | 30 |
Açıköğretim Aşçılık Bölüm Tanıtımı
Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme
Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği“ ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları” ve “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları”na göre belirlenir.
Sınavlar sayfasından;
- Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
- Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
- Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
- Sınav süreleri,
- Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
- Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
- Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar
hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.
Mezuniyet Koşulları
Aşçılık Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.
Aşçılık Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Aşçılık Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2017 Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
İş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar ayrıca özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkânına sahiplerdir.