Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan TUS için sonuçlar açıklandı. 2021 TUS ve 2021 STS Tıp Doktorluğu sınav sonuçlarını adaylar ÖSYM sonuç sayfası üzerinden öğrenebiliyor. Sınava itiraz edecek olan adayların ise 5 gün içerisinde itiraz etmeleri gerekiyor.
TUS Sonuçları Sorgulama
ÖSYM tarafından düzenlenen TUS sınav sonuçları açıklandı. 5 Eylül’de Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2021-TUS 2. Dönem) ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavına (2021-STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem) olarak yapılan sınavlara ait sonuçlar ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Sınava giren adaylar T.C. kimlik numaraları ile sonuçlarını öğrenebilecek.
TUS Nedir?
TUS tanımı itibariyle Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı olarak biliniyor. Özellikle akademik sınavlar arasında en zorlu olanlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Sınav, temel bilimler ve klinik bilimler olacak şekilde sabah ve öğleden sonra yapılan iki oturum şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Tıp Fakültesi eğitimi tamamlayan herkes pratisyen hekim olmaktadır. Herhangi bir tıp bölümünde uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar ise TUS’u başarılı şekilde geçtikten sonra tercihlerine göre Tıp Fakültelerinde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ve Adli Tıp Kurumunda uzmanlık eğitimi alarak, eğitim sonrasında uzman doktor olabilmektedir.
Her yıl Nisan ve Eylül aylarında yapılan TUS için başvurular ise sınav tarihinden yaklaşık 2 ay öncesinde başlıyor. Başvuru tarihleri de ÖSYM tarafından adaylara bildiriliyor. Mezun olmuş hekimin uzmanlık tercihinde bulunması için aynı zamanda yabancı dil sınavlarına da girerek en az 50 puan alması gerekiyor.
TUS’a tıp fakültesi mezunu her aday katılabildiği gibi aynı zamanda henüz öğrenci olanlar da katılım gösterebilmektedir. Bunun yanında eczacılık, kimya, veterinerlik ve biyoloji bölümü mezunları da TUS’a katılım sağlayabiliyor. Ancak bu gruptakiler sınav oturumlarından sadece temel bilimler sınavına katılabiliyor.
TUS’ta temel bilimler alanından 120 soru, klinik bilimler alanından da yine 120 soru sorulmaktadır. Her bir oturumun süresi ise 150 dakika olarak belirlenmiştir. Tüm oturumlarda adaylara tıp alanında sorular yöneltilmektedir. Türkçe, matematik veya benzeri sorular sorulmaz. Adaylar sınavdan aldıkları puana göre tercihte bulunmaktadır.