Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin GSS Durumu

Yabancı uyruklu öğrenciler kanunların tanımış olduğu haklar gereğince ülkemiz sınırları içerisinde genel sağlık sigortasına sahip olabilirler. Bu süreç öğrencilerin kurumlara talepte bulunmaları ile işlevsel hale gelecektir.

Türkiye’de Yabancı Uyruklu Öğrenciler

Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle üniversitelerin sağlamış olduğu Erasmus başvuruları sonrasında Türkiye’de eğitim alma hakkı kazanan pek çok öğrenci bulunur. Bu öğrencilerin yabancılar ve uluslararası koruma kanunu gereğince ülkemizde ikamet etme izinleri bulunmaktadır. Türkiye’de yabancı öğrenci olarak okumak isteyen kişilerin öğrenci kabul formunu doldurmaları gerekir. Bulundukları ülkede okudukları öğrenim seviyesi olarak lise veya dengi bir okulun diploma kağıdı ile beraber noter tarafından onayı yapılır. Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de okumak isteklerinin gerçekleşebilmesi için YÖS sınavına girmeleri gerekir.

Kanunlar kapsamında Türkiye’de yabancı uyruklu öğrenci olarak bulunan kişilerin belirli vatandaşlık hakları bulunmaktadır. Çalışma iznine sahip olan pek çok yabancı uyruklu öğrenci ülkemizde yasalara bağlı olarak çalışabilmektedir. Ülkemizde üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu bir öğrencinin dil sınavına girerek yeterli puanı alması ve gireceği üniversitenin istediği puanı alabilmesi gerekir.

Yabancı Uyruklu Öğrencinin GSS Bilgileri

Yabancı uyruklu öğrencilerin GSS durumu kanunlarca güvence altına alınmıştır. Yabancı uyruklu öğrencilerin devletin sunmuş olduğu genel sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için bulundukları bölgedeki en yakın şubeye başvurmaları gerekir. Ülkemizde genel olarak bakıldığında 500’den fazla genel sağlık birimi bulunur. Bu birimlerden herhangi birine yabancı uyruklu bir öğrenci okula kaydını yaptırdıktan sonra 3 ay içerisinde talepte bulunulması gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sağlık Sigortası

Yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık sigortası kapsamında kanunlara sunmuş olduğu madde beyanına göre GSS talep başvurusundan sonra her yıl belirli zaman aralıklarında tescillenmesi yapılır. Tescil işlemi yabancı uyruklu öğrencinin bulunmuş olduğu ildeki en yakın sosyal güvenlik merkezi tarafından yapılır. Yabancı uyruklu bir öğrencinin Türkiye’de genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlaması ile beraber asgari tutarın yüzde dördü oranında GSS primi ödemektedir.

Herhangi bir şekilde yabancı uyruklu bir öğrenci Türkiye’de ikamet ettiği süre içerisinde genel sağlık sigortasını yaptırmak zorunluluğu bulunmaz . Ancak böyle bir haktan faydalanmak istediği takdirde genel sağlık sigortası başvurusunda bulunarak gerekli olan primin zamanında yatırılması gerekecektir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!