1. Haberler
  2. Genel
  3. Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar Neler?

Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar Neler?

Birinci öğretim üniversitede okumaya hak kazanmış olan örgün öğretim düzeyindeki bireylere denmektedir. Birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi adlandırmalardaki farklılıklarda üniversitenin eğitim sisteminde öğrencilerin yerleşme puanları üzerinden belirlenen bir farklılıktır.

Birinci Öğretim Nedir?

Birinci öğretim YÖK‘ün örgün öğretim sistemi kapsamında öğrencilere sunmuş olduğu eğitimin tanımlanmasıdır. Birinci öğretim üzerinden üniversite kazanmış olan kişiler öğrenimlerini gündüz saatlerinde tamamlarlar. Bu saat dilimi sabah 8.00- 9.00’da başlayıp akşam en geç 16.00 da bitmektedir. Birinci öğretim üzerinden üniversiteye başlamış olan kişiler devletin sağlamış olduğu imkanlar kapsamında herhangi bir şekilde öğrenim hayatları boyunca harç ücreti ödemezler.

İkinci Öğretim Nedir?

İkinci öğretim devlet üniversitelerinde öğrencilere sunulmuş olan bir örgün eğitim sistemidir. Bu sistemde normal şartlarda örgün eğitim saatleri dışında kalan zaman dilimlerinde verilen eğitim olarak da adlandırılır. Genellikle dersler akşam saatlerinde başlar. Bu sebeple bu isimle anılmaktadır. Birinci öğretimdeki öğrenime kıyasla üniversite sınavına girildiğinde alınan puan daha düşük olabilmektedir. İkinci öğretim olarak üniversite okuyan kişiler daha düşük başarı sıraları ile aynı üniversiteye ve aynı fakülteye yerleşebilir.

Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar

Birinci öğretim ve ikinci öğretim arasındaki farklar üniversiteye başlayacak olan öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Bu iki kavram arasında gözle görülen belirgin bir fark bulunmamaktadır. Ders saatlerinde oluşan farklılık ile beraber öğrenim giderleri adı altında yatırılan harç tutarında farklılık görülmektedir. Bunun dışında görülen dersler ve eğitimin kalitesinde herhangi bir problem yaşanmaz.

Ülkemizde herhangi bir üniversitede bir öğretim konumunda örgün eğitime sahip olan bir birey kanunlarca harç bedeli ödemezler. Bunun istisnai fakülteleri bulunmaktadır. Aynı üniversiteyi ikinci öğretim olarak kazanmış olan bir birey her dönem için (Güz ve Bahar dönemi) belirlenmiş harç ücretini ödemek yükümlülüğü bulunur.

Birinci öğretim olarak öğrenim hayatına başlamış bir üniversite öğrencisi ders saatlerini özellikle sabah saatleri ve öğle saatleri ile sınırlandırılmıştır. İkinci öğretim kapsamında bir üniversite kazanmış birey bireyin dersleri genellikle akşam saatleri 17.00 sonrasında başlayabilmektedir ve bu süreç dersin durumuna göre akşam 21.00 veya 22.00’a kadar bulabilir.

En nihayetinde her iki öğrenim türüne giren hocalar ve eğitimin kalitesi farklı olmamaktadır. Her iki eğitimde örgün eğitim olarak geçer. Uzaktan eğitim ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Birinci öğretimde ve ikinci öğretimde okuyan kişilerin mezuniyet durumları, yemekhane, kütüphane gibi ortak kullanım alanları  aynı olur. Hiçbir farklılık bulunmaz. Diplomalarında farklı bir şey yazmaz, okulu bitirme süreleri de aynı olmaktadır.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!