ÖSYM itiraz etmek her sene yaşanılan bir olaydır. Her sene pek çok öğrenci ÖSYM üzerinden yapılan sınavlara girmektedir. ÖSYM sınavları sonucunda kişiler hayal ettikleri okullara ya da kurumlara yerleşmeye hak kazanmaktadır. ÖSYM her sene sınav yaptıktan sonra sonucu açıklama, yerleştirme gibi sınav sistemlerinin yönetimini de sağlar. Kurumun sisteminde herhangi bir hata varsa kişiler tarafından itiraz etme hakkı da bulunur.
ÖSYM’ye Yapılabilecek İtiraz Konuları Nelerdir?
ÖSYM dilekçe göndermek için pek çok itiraz ya da istek konusu bulunmaktadır. ÖSYM’ye gönderilecek itiraz dilekçelerinin konuları da aşağıda maddelerde sıralanmıştır;
- Yabancı uyruklu olan adaylar, uyruk bilgilerini değiştirmek istedikleri zaman itiraz dilekçesi yazarak ÖSYM’ye gönderebilirler.
- Engelli olan adaylar sınava girmek istiyorlar ise sağlık raporu ile engelli olduğu durumunu belirttikten sonra ÖSYM‘ye dilekçe göndererek sınava girme hakkı kazanabilirler.
- Her sene en çok gönderilen dilekçeler arasında sınav sonuçları ve yerleştirme sonuçlarının incelenmesi isteğidir.
- ÖSYM sınavlarına girdikten sonra geçmiş dönemlerde gerçekleşmiş olan sınavlara ait olan sonuç belgelerini yeniden edinmek isteyen kişiler, itiraz dilekçesi gönderebilir.
- Sınav soruları sınava giren kişiler tarafından yanlış olduğu düşünülüyor ise bilimsel açıdan doğru olup olmadığının en baştan incelenmesinin talebi üzerine de itiraz dilekçesi gönderilebilmektedir.
ÖSYM’ye İtiraz Dilekçesi Gönderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
ÖSYM’ye itiraz dilekçesi göndermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır;
- İtiraz dilekçesi yazılan kağıdın beyaz çizgisiz olması gerekir.
- Dilekçenin arka sayfasına yazı yazılmamalıdır. Dilekçe yazılırken kullanılan kalem mavi ya da siyah olmalıdır.
- İtiraz dilekçesi yazılırken şikayet kurumun diline uygun bir şekilde yazılmalıdır.
- Dilekçede belirtilen konu kısa ve açık bir şekilde ifade edilmelidir.
- İtiraz dilekçesi yazılırken yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
- Dilekçenin sonuna gereğini saygılarımla arz ederim cümlesi eklenmelidir.
- Dilekçeyi yazan kişi sol alt köşeye ismini, soy ismini ve adresini de ekledikten sonra imza atmalıdır.
- Sınav sonuçları açıklandıktan sonra on gün içerisinde ÖSYM tarafından sunulan genel genel amaçlı dilekçe düzgün ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
- Hazırlanmış olan bu dilekçenin gerçeği ÖSYM sistemine ulaşmalıdır.
- ÖSYM’nin aday işlemlerine hazırlanan dilekçenin evrak referans numarası internet sitesinden alınmalıdır. Bu evrak referans numarası da dilekçeye mutlaka eklenmelidir.
- ÖSYM’ye itiraz dilekçesi göndermenin belli bir ücreti vardır. Bu ücret ziraat bankası tarafından ödendiği zaman dekontu da dilekçeye ek olarak verilmelidir.
- Hazırlanmış olan dokümanlarda en kısa sürede koruma ulaştırılmalıdır.