Mezun Olanlar Sağlık Hizmeti Nasıl Alabilir?

Genel sağlık sigortası çalışanlar ya da emekliler için aylıklarından düştüğü için sağlık hizmeti almaları konusunda herhangi bir sorun oluşmuyor. Ancak yeni mezun olan ya da öğrenciliği bırakan kimseler için nasıl sağlık hizmeti alınacağı merak ediliyor.

Genel Sağlık Sigortasında Çocukların Durumu

Genel sağlık sigortası mezun olanlar için iki yıl boyunca prim ödenmeden geçerlilik taşıyor. Aynı durum okulu bırakan öğrenciler için de geçerli. Fakat bu durumda iki yıldan önce yaş sınırı haddinin doldurulması halinde gençlerin prim muafiyetleri de sona eriyor. Bu bakımdan işe girmeyen ya da yaş sınırı dolmuş olan gençler genel sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutuluyorlar. Bu primi ödememek için ise çalışmak ya da gelir testine girmeleri gerekiyor.

Anne ya da babası sigortalı bir işte çalışmakta olan ya da emekli olan çocuklar, 18 yaşlarına kadar anne veya babaları üzerinden sağlık hizmetinden yararlanmaktadırlar. Yaş sınırı, lise ve dengi okullar için 20, yükseköğretim mezunlarında ise 25 olarak uygulanmaktadır. Anne ve babası üzerinden yükümlü olmayan gençler de yine bu yaşlara kadar sağlık hizmetinden yararlanmaya devam ediyorlar. yükseköğretim için yaş sınırına yüksek lisans ve doktora da dahil bulunuyor. Buna göre yüksek lisans ya da doktora nedeni ile yaşın geçmesi halinde herhangi bir muafiyet uygulanmıyor. Aynı şekilde çıraklık ve çıraklık eğitimi veren işletmelerde mesleki eğitim görmekte olanlar da yine sigortadan yaş sınırları kapsamında yararlanabiliyorlar.

İşe Başlamayanlar İçin Durum

Genel sağlık sigortası şartları arasında yaş sınırının doldurulmuş olması gençler için dikkat edilmesi gereken bir noktadır ve yaş sınırını tamamlamaları halinde genel sağlık sigortası primleri ödenmiyorsa, bu durumda çeşitli borçlar ile karşılaşmaları da mümkün olmaktadır. Daha önceden gençler lise ya da üniversiteden mezun olduktan sonra sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlamadıklarında prim ödemek ya da gelir testine girmek durumundaydılar. Ancak yapılan değişiklik kapsamında mezun olanlar için iki yıl ücretsiz sağlık hakkı elde etme durumu tanındı. Böylece yaş sınırı göz önünde tutulmak kaydıyla, mezun olanların iş buluncaya kadar geçecek sürelerinde sağlık haklarından yararlanmaları için önemli bir avantaj bulunuyor.

Mezun olduktan sonra 2 yıl süre bulunsa da bu 2 yıllık süre dolmadan bir işe başlayanların genel sağlık sigortası primleri aylıklarından tahsil edilecek. Eğer kişi yüksek lisansı kazanırsa, bu durumda da yine 25 yaşına kadar ücretsiz sağlık hakkından yararlanma hakkı elde edebiliyor. Bu bakımdan iki yıllık ücretsiz tedavi hakkının geçerli olması için yaş sınırının aşılmaması gerekmektedir.

Mezuniyet Tarihi Temel Alınıyor

Genel sağlık sigortası mezunlar için mezuniyet tarihi temel alınarak belirleniyor. Buna göre lise ya da üniversite diploması üzerinde mezuniyet tarihi olarak belirtilmiş tarihten başlayacak şekilde tam 2 yıl boyunca mezunların ücretsiz sağlık hakkından yararlanma olanakları bulunuyor. MEB ya da YÖK tarafından bilgiler SGK’ya otomatik olarak aktarıldığı için bu konuda herhangi bir bildirim yapmak ise gerekmiyor. Yurtdışındaki okullardan mezun olanlar için ise durum yine aynı koşullarda geçerli olmak kaydıyla ufak bir değişiklik taşıyor. Buna göre yurtdışındaki liselerden ya da üniversitelerden mezun olanlar Türkiye’de sağlık hizmeti almak için MEB ya da YÖK tarafından denklik verilen bir eğitim kurumundan mezun olmaları gerekiyor. Denklik belgeleri ile birlikte SGK’ya yapılacak olan başvuru sonrasında iki yıl kapsamında yaş sınırları dahilince sağlık hakkından yararlanabiliyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!