İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Nasıl Geçilir?

İkinci öğretim üniversitelerin örgün eğitim programlarında akşam saatlerinde başlayan ders sürecini içerir. İkinci öğretimde okuyan bir öğrenci belirli şartları karşılığında birinci öğretime geçiş yapabilir.

İkinci Öğretim ve Birinci Öğretime Geçilir mi?

İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş üniversitelerin sunmuş olduğu yasal öğrenim sürecinde uygulanabilir. Öğrencinin üniversitenin sunmuş olduğu akademik takvimi takip ederek bu süreçte hangi zaman dilimlerinde başvuruda bulunulması gerektiğini kaçırılmaması gerekir. Burada öğrenciler birinci öğretimde okuyan öğrencilerin elde ettiği tüm avantajlardan faydalanabilir. Bu yönden herhangi bir şekilde diplomada ayrım bulunmamaktadır. Ancak bu durumun belirli dezavantajları da bulunur. Bundan kaynaklı olarak öğrenci birinci öğretime geçmek isteyebilir.

İkinci öğretimde okuyan öğrenciler her yıl güz ve bahar dönemlerinde üniversitenin banka hesabına belirli bir miktar harç ücreti yatırır. Birinci öğretimde olan öğrencilerin öğrenim harçları bulunmamaktadır. Bu kişilerin birinci öğretime geçmek istemelerine sebep olabilir. İkinci öğretimde okuyan bir öğrenci akşamcı öğrenim gören öğrenci konumundadır. Bu sebeple genellikle saat 17:00’dan sonra başlayan dersler gece 22:00’a kadar sürebilir. Haliyle bu kişinin sosyal hayatını etkileyen bir durum olabilmektedir. Geç süren ders saatlerinden kaynaklı olarak birinci öğretime geçirmek istenebilir.

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Geçmenin Yolları Var mıdır?

Birinci öğretim okuyan öğrenciler ikinci öğretim okuyan öğrencilerden farklı olarak bazı avantajlara sahiplerdir. İkinci öğretimde bulunan bir öğrenci bu haklardan faydalanabilmek için bir öğretime geçmek isteyebilir. Bunun için akademik takvim dahilinde birinci öğretime başvuruda bulunulabilir. Burada önemli olan kişinin öğrenim görürken elde ettiği başarı puanıdır. İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapmaya yatay geçiş adı verilir. Yatay geçişin de koşulları bulunur. Derslerde elde edilen başarı yüzdesi birinci öğretime geçerken dikkat edilen bir durumdur. Yatay geçiş işlemlerinde başvuru tarihleri bulunur. Bu tarihler aralığında kişi kaydını yaptırmayı unutmamalıdır.

Yatay geçişlerde her üniversite belirli bir kontenjan açar. Bu kontenjan dahilinde olabilmek için notların yüksek tutulması ve başvuru takviminde muhakkak ki başvuruda bulunulması gerekir. Yatay geçiş yapılırken öğrenci yine okumuş olduğu alan üzerinden bir programa yerleşmelidir. Sonuçta öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunarak ikinci öğretimde olan kaydını birinci öğretime geçirebilir. Hatta bunu yaparken farklı bir üniversitenin yine aynı programında birinci öğretimini kullanarak geçiş hakkını yakalayabilir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!