Doktora Nedir, Doktora Yapmak İçin Şartlar Nedir?

Doktora yapmak üniversite eğitimini tamamlamış olan öğrencilerin kendi bölümlerinde belli alanlara uzmanlaşmalarına denir. Öğrenciler yüksek lisanslarını da tamamladıktan sonra doktora eğitimlerine başvurur ve böylece akademik unvana kavuşabilirler.

Doktora İçin Gerekli Sınavlar

Doktora yapmak isteyenlerin girmesi ve başarılı bir şekilde geçmesi gereken sınavlar bulunur. Başvurulan her üniversiteye göre puan dereceleri değişse de doktora yapmak isteyenlerin YDS ve ALES sınavlarından belli bir başarı elde etmiş olmaları gerekir.

YDS ve ALES puanları belli bir başarı üzerindeyse, üniversitenin de şartlarını yerine getiren öğrenci doktora yapma şansı kazanır. Öğrenciler hangi üniversitelerde doktora yapmak istiyorlarsa o üniversiteler ile iletişime geçip gerekli şartları öğrenmelidir. Üniversitelerin internet sitelerinde de doktora yapma şartları ve puanları bulunur.

Doktora yapma süresi yine her üniversiteye, her bölüme ve öğrencilerin çalışma durumlarına göre değişir. Bölümlerin içeriğine göre doktora yapma süreleri değişmektedir. Üniversitelerin verdikleri eğitime göre de doktora süreleri değişir. Bununla birlikte doktora yapan öğrencilerin okurken gösterdikleri performanslar doktora süreçlerini değiştirir. Çok başarılı olan ve üstten alan öğrenciler doktora sürelerini kısaltabilir. Ya da daha az başarı sergileyerek doktora süreçlerini uzatabilirler.

Doktora Yapmak İçin Gerekli Koşullar

Doktora şartları her üniversitede aynıdır. Bazı üniversiteler ekstra şartlar isteyebilir. Bu sebeple onlara ulaşmak için üniversitelerle iletişime geçmek gerekir. Genel olarak doktora yapmak için öğrencilerden istenen şartlar şu şekildedir;

  • Doktora yapmak için girilen ALES sınavının sayısal ya da sözel puanı en az 70 olmalıdır. Üniversiteden üniversiteye göre değişse de doktoraya alınma başvurusunun %15 ila %40 arası etki eder.
  • Doktora yapmak için istenen bir diğer sınav da YDS’dir. Yine üniversitelere göre değişse de 65 ila 80 arasında bir puan alınması gerekir. YDS 3 sene geçerli olan bir sınavdır.
  • Doktora için üniversite diploma puanı da önemlidir. Genelde 3.00 ile 3.50 arasında puan istenir.
  • Doktora için yüksek lisans mezunu olmak gerekir. Üniversiteler doktora başvurusu alırken yüksek lisans mezuniyet puanlarını en az 3.00 istemektedir. Bu puanlama da üniversitelere göre değişiklik gösterir.
  • Bazı üniversiteler doktora başvurusu için referans mektubu ister. Bu sebeple farklı yerlerden referans mektubu alıp doktoraya başvurmak iyi olacaktır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!