1. Haberler
  2. Genel
  3. Azami Öğrenim Süresi Nedir, Ne Anlama Gelir?

Azami Öğrenim Süresi Nedir, Ne Anlama Gelir?

Azami öğrenim süresi özellikle son yıllarda pek çok öğrencinin bilmediği için mağdur olduğu bir kavram olarak öne çıkıyor. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin 2014 yılında yürürlüğe girmiş olan uygulamadan haberi olmadıkları için bir anda öğrencilik ile ilişikleri kesilmiş olarak kendilerini bulabiliyor.

Azami Öğrenim Süresi Nedir?

Azami öğrenim süresi 2014 yılında çıkarılan yasa kapsamında belirli şartlar altında öğrencilerin üniversitede öğrenci olarak geçirebilecekleri en yüksek süreyi tanımlamaktadır. Bu kapsamda 1 yıllık hazırlık sınıfı hariç olmak üzere öğrenciler üniversite eğitimlerini;

  • Ön lisans programlarından en fazla 4 yıl,
  • Dört yıllık lisans programlarından en fazla 7 yıl,
  • Beş yıllık lisans programlarından en fazla 8 yıl,
  • Lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan en fazla 9 yıl içerisinde bitirmelidir.

Ancak bu durumda ilgili süre içinde üniversiteyi bitiremeyen öğrencilerin hemen üniversiteden atılacağı gibi bir algı oluşmaktadır. Esasında azami süre sonunda öğrenciliğin sonlanması hemen mümkün olmamaktadır. Öncelikle öğrencilik haklarından yararlanılmamakta sonrasında ise ders durumuna göre karar verilmektedir.

Öğrencilik Haklarını Kaybetmek

Belirtilen azami öğrenim süreleri içerisinde hâlâ öğrenci mezun olamamışsa bu durumda öğrencinin mevcut durumuna bakılmaktadır. YÖK’ün belirlediği şartlar kapsamında öğrenci en az yüzde 75 oranında ders almış ve bunlardan geçmişse, geriye kalan dersi 5’ten fazla değilse (5 dahil) bu durumda ilave yarı yıl kendisine tanınmakta ve ek sınav hakkı oluşmaktadır.

Ancak bu süre kapsamında öğrencilik ile ilişiğinin kesilmesi gerçekleşebilir. Bu durum ise indirimli toplu taşıma kartı, askerlik tecil, yemekhane hizmeti, kütüphane kullanımı gibi konuların gerçekleşmemesine yol açar. Eğer öğrencinin 5’ten fazla kalan dersi bulunuyorsa bu durumda kendisine ek süre verilmeyerek tamamen ilişiği kesilmektedir.

Öğrencilerin 5’ten az dersi kaldığı durumda endişe etmelerine gerek yoktur. Proje gibi ek sınav tanınmayacak dersler için de yarı yıl sonu sınavlarına girme hakkı tanınmaktadır. Öğrenci kalan ders sayısını 1 derse indirdiğinde ise kendisine sayısız sınava giriş hakkı verilmektedir. İlgili yasanın 2014 ve sonrası girişleri kapsadığını da belirtmekte fayda bulunuyor. Daha öncesi girişliler öğrencilik haklarını kaybetseler bile üniversiteden atılma gibi bir durumla karşı karşıya kalmıyor.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!