Açıköğretim Mezunu Öğretim Görevlisi Olabilir mi?

Açıköğretim mezunu bireyler örgün öğretim kurumunda okuyan ve mezun olan bireylerle eşit haklara sahiptir. Geçmiş koşullarda farklı bir yaklaşım söz konusu iken günümüzde yasal olarak da açık öğretim kurumundan mezun olan bireylere örgün öğretimden mezun olan bireylerle eşit haklar tanınmaktadır.

Öğretim Görevlisi Nedir?

Üniversitelerin belirli eğitim alanlarında veya çeşitli araştırma kurumlarında öğretim faaliyetinde bulunan kişilere öğretim görevlisi denir. Bu kavram kapsamında üniversitelerde asistan konumunda bulunan araştırma görevlileri, çeşitli üniversitelerde çevirmenlik yapan öğretim üyeleri, öğretim planlamacıları, farklı uzmanlık grupları, okutman olarak üniversitelerde görevde bulunan kişiler öğretim üyesi olarak adlandırılır. Üniversitede öğretim görevlisi olan kişiler bir dersin uzmanı olarak geçici veya devamlı kurumlarda eğitim verebilir. Eğer kişi yüksek lisansını tamamlayıp doktorasını almışsa bu uzmanlık alanında daha da ilerleyerek doçentlik sınavı ile yüksek başarı elde edebilir.

AÖF Mezunu Öğretim Görevlisi Olabilir mi?

AÖF mezunu öğretim görevlisi günümüz şartlarında mümkündür. Örgün öğretime sahip olan mezun bireyler için sunulmuş tüm şartlar ve koşullar açıköğretim mezunu bireyler içinde sunulmaktadır. Önemli olan burada gerekli koşulları yerine getirebilmektir. Üniversitelerde ya da kurumlarda akademisyen olabilmenin dışında çeşitli pozisyonlarda da açıköğretim mezunu bir birey görev alabilir.

Üniversitede veya kurumlarda akademisyen olarak belirli bir kariyer elde edebilmek için açık öğretim mezunu olan bir bireyde yüksek lisans programlarına başvurabilir. Tezli veya tezsiz olarak iki farklı şekilde bulunan bu programlardan başarı ile mezun olan kişiler doktora başvurularında bulunarak bu alanda kendini daha da geliştirebilir.

Açıköğretim Mezunu Akademisyen Olabilir mi?

AÖF mezunu akademisyen olabilmektedir. Günümüz şartlarında örgün öğretimde okuyan kişilerle eşit haklara sahip olan AÖF mezunları belirlenmiş olan ve aranan şartları yerine getirdiği takdirde akademisyen olarak üniversitelerde görev alabilir. Burada öncelikle kişinin minimum 70 olan ALES puanını kazanabilmesi ve akademisyen olarak görev yapacağı okulun istediği şartta dil puanı elde etmesi gerekmektedir. Yapılan sözlü ve yazılı sınavlar sonucunda başarı gösteren kişiler kısa süreli veya uzun süreli olarak kadrolu akademisyen olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerini bitirmek gerekliliğidir. Önlisans okumuş olan kişilerin akademik kariyer yapma hakları hem örgünde hem de açıköğretim fakültesinde mümkün değildir.

4 yıllık bir açıköğretim fakültesi lisans bölümünü bitiren tüm öğrenciler akademik kariyer yapabilir. Burada akademisyen olmadan önce bölüm bitirildikten sonra yüksek lisans başvurularında bulunulur. Öncelikle kişinin okuduğu bölümün genel not ortalaması 2.5’in üzerinde olması gerekir. Başvurular sırasında okuldan mezun olunan puan da ön planda tutulur. Bunun yanı sıra yüksek lisansa başlayabilmek için ALES ve YDS adı verilen sınavlardan iyi derecede puan almak gerekmektedir. Her üniversitenin farklı bir öğretim elemanı alma şekli bulunur. Burada alınmış puanlar üzerinden belirli bir sıralama yapılır. Bu sıralamaya göre kişiler yüksek lisansa başlayarak ilerleyen süreçte akademisyen olarak ve hatta doktora sınavlarına girip doçent olarak yükselebilir.

 

 

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!