Doktor olmak pek çok vatandaşın çocukluğundan beri hayal kurduğu mesleklerden biridir. Doktorluk hem insanlık için hem de gelecek için oldukça saygı duyulması gereken bir meslektir. Bununla birlikte doktor olmak için adayların sınavlardan oldukça yüksek puan almaları gerekir. Aynı zamanda üniversitede 6 sene boyunca zor konulardan sınav olurlar. Doktorluk mesleği için girilen sınavlar, diğer mesleklere göre biraz daha farklı olabilmektedir.
Doktorların girdiği sınavlar aslında en başta herkesin girdiği sınavlara benzerdir. Burada değişen sınav durumu doktor olduktan sonra girilen sınavlardır. Doktor olmak isteyen kişiler liseden mezun olduktan sonra herkesin girdiği üniversiteye yerleştirme sınavlarına girmelidir. Bu sınavlardan yüksek notlar alarak Türkiye’de Tıp Fakültesi bölümü olan üniversiteye yerleşme hakkı kazanılabilir. Genelde sınav sıralaması çok yüksek olan kişiler Tıp fakültesini kazanabilmektedir. Bununla birlikte doktor olabilmek için liseden sonra girilen sınavda 40 bin baraj geçilmelidir. Yani sınav sıralamasında 40 binin altında olan kişiler tıp fakültesini kazanamaz ve dolayısıyla doktor olamaz. Daha sonra 6 senelik bir tıp fakültesi eğitimini tamamlamak şarttır. Eğer fakülte derslerine geçmeden önce okulun zorunlu tuttuğu hazırlık senesi varsa, 1 sene de hazırlık okunmalıdır. Böylece doktor adayları toplam 7 senelik bir eğitimden geçer. Bunun son senesi tamamen hastanede staj yaparak geçer. Okul tamamen bittikten sonra mezun olan kişiler pratisyen hekim olur.
Doktordan Aranan Nitelikler
Doktorluk sınavı olarak bilinen TUS alında tıpta uzmanlık sınavıdır. Yani 6 senelik tıp fakültesini başarıyla bitiren ve mezun olan kişiler tıpta uzmanlık sınavına girerek farklı alanlara yönelerek uzman doktor olabilir. Eğer bu sınava girmek istemeyen kişiler varsa atamaya girerek pratisyen hekim olarak, devletin atadığı bir yerde doktorluk mesleğini yapabilir. TUS sınavına giren kişiler de kazandıkları puana göre bazı bölümler ve okulları tercih eder. Bu bölümler o doktorun uzman olduğu bölümlerdir ve sınav sonrasında tercihini kendi yapar. Eğer istediği bölüm tutarsa o okulda yeniden okumaya başlar. Bölüme göre değişse de genelde 4- 5 sene hem çalışıp hem de okuyup uzman doktor olunmaktadır.