ALES 2 bugün itibariyle tamamlandı. Sınavdan çıkan adaylar ise sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavında binlerce aday ter döktü.
ALES 2 Gerçekleştirildi
ÖSYM tarafından bugün (19 Eylül) ALES 2 oturumu gerçekleştirildi. Akademik kariyer hedefleyen adayların katıldığı sınav 150 dakika sürdü. Adaylara Türkçe ve matematik alanından sorular yöneltildi. Saat 10.15’te başlayan sınav için adayların salona girişleri 10.00 itibariyle tamamlandı. Bu saatten sonra sınav salonuna gelenler ise salona alınmadı.
ALES 2 2021 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
ALES 2 2021 sınav sonuçları açıklanma tarihi de tamamlanan oturum ile belli oldu. Takvim kapsamında 19 Eylül’de uygulanan sınavın sonuçları 14 Ekim 2021’de belli olacak. ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden ilgili tarihte erişime açılacak olan sonuçları adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecek.
ALES Ne İşe Yarıyor?
ALES temel olarak akademik kariyer hedefleyenlerin girdikleri bir sınavdır. Bu kapsamda yüksek lisans veya doktora başvurusu yapacaklar ile akademik kadrolara başvuru yapacaklar ALES puanı kullanmaktadır. Bunun dışında sınav herhangi bir karşılığa denk gelmemektedir. Memurlar için de tazminat gibi kazanımlar sağlamamaktadır.
ALES’ten Nasıl Başarı Sağlanır?
ALES’ten başarı olmak için adayların Türkçe, matematik ve mantık sorularına ağırlık vermeleri gerekiyor. Türkçe ve matematik soruları temel bilgilerden oluşmaktadır. Bunun yanında her alanda bölümle ilgili olarak mantık soruları da sorulmaktadır. Mantık soruları analitik düşüncenin ölçülmesi içindir.
Adayların ALES’te başarı sağlamaları için öncelikle düzenli ders çalışmaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Her ne kadar konu dağılımı olarak diğer sınavlara göre daha kısıtlı olsa da her yıl sınava giren sayısı arttığı için sınavdan yüksek puanlar alabilmek önemlidir. ALES sonuçları 3 ana bölümde değerlendirilmektedir; sayısal, sözel ve eşit ağırlık. Puanın kullanılacağı alan hangi bölümden alım yapıyorsa o alana ağırlık verilmelidir. Örneğin Tarih bölümünde yüksek lisansa başvuru yapmak için adayların sözel veya eşit ağırlık puanlarından hangisi yüksekse o temel alınır. Genel olarak sınavdan en az 80 puan almak yüksek lisans başvuruları için yeterli olmaktadır.