Pedogojik Formasyon eski milli eğitim bakanı Ziya Selçuk’un açıklaması ile kaldırılmış ve “Siz yeterki o duruma gelin biz size çözüm oluruz” denilmiştir. Pedogojik Formasyon için bir çok öğrenci uzun zamandır bir çözüm beklemelerine karşın MEB tarafından herhangi bir adım atılmamış ve binlerce öğrenci mağdur olmuştu. (Bkz. Pedogojik Formasyon Kaldırıldı)
Aradan uzun bir zaman geçmesine karşın herhangi bir olumlu sonuç alınmaması öğrencilerin mağduriyetini artırırken Pedogojik Formasyon’un tekrar açılması konusunda bir çok talep gelmeye başlamıştır.
YÖK: Pedogojik Formasyon Başlayacak
Formasyonun kaldırılmasının üzerinden 14 ay geçtikten sonra YÖK tarafından bir adım atıldı ve Formasyon konusunda duyuru yapıldı. Yapılan duyuruda MEB ile protokol yapılacağı ve formasyonun tekrar başlayacağı belirtildi.
YÖK tarafından yapılan açıklama metni:
Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan eğitimde işbirliği protokolü güncellenmekte olup, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili usul esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır.
Önümüzdeki günlerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
YÖK: Pedogojik Formasyon Duyurusu
Programı başarıyla tamamlayanlar öğretmenliğe başvuru yapabilecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal etmişti.
Ayrıca, MEB ve YÖK iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarıyla tamamlama koşulu getirilmişti.
Ancak kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir yüksek öğretim kurumunda, öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açılmadı. Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programının açılmasını bekleyen binlerce öğrenci bu süreçte mağdur edilmiş oldu.
Bunun üzerine Talim ve Terbiye Kurulu, oluşacak mağduriyetleri önlemek üzere toplanarak söz konusu kararı ‘Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri’ şekilde genişletti. Genişletilmesine rağmen istenilen sonuç elde edilemedi.
Kaynak: YÖK