Pedagojik Formasyon, eğitim fakültelerinden mezun olmayan fakat öğretmenlik yapmak isteyenlerin bölümleri sonrasında eğitim verebilecek yetiye ulaşmalarını sağlayan eğitimdir. Açıköğretimde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih gibi bir çok bölüm mezunu da Pedagojik Formasyon eğitimi alarak öğretmen olarak atanabilmekteydi.
Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, formasyon eğitimi ile ilgili çalışma yaptıklarını ve pedagojik formasyon eğitiminin geçerliliğinin kalmayacağını sözlü olarak söylemişti.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada Pedagojik Formasyon eğitiminin kaldırıldığı belirtildi. Yapılan açıklama metnine yer verirsek;
Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir. Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmiştir.
Bilindiği üzere, 2023 eğitim vizyon belgesinde sertifikaya dayalı “Pedagojik Formasyon” uygulamasının kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde program açılması hedefine yer verilmişti. Ancak, bu hedefin uygulamaya geçmemesi nedeniyle uzunca bir süredir durum belirsizliğini koruyordu. Yapılan açıklama ile resmi olarak Pedagojik Formasyon’un kaldırıldığı söylendi.
Açıköğretim mezunları da diğer üniversite mezunları gibi Pedagojik Formasyon eğitimini artık alamayacaklar.