Açıköğretimden atılma konusu özellikle son dönemlerde gündeme gelen bir konudur. Açıköğretimde okuyan kişilerin sınavlardan kalma durumunda, kaydını yenilememe, okulu normal süresi içerisinde bitirememe durumunda atılmalarının söz konusu olup olmadığı da pek çok öğrenci tarafından merak edilen bir konudur. Burada her bölüm için azami bitirme süresi belirlenmiştir. Açıköğretimden atılma durumu da bu azami süreye göre değişir.
Açıköğretimde İlişiğin Kesilmesi
Açıköğretimden uzaklaştırılmak öğrencinin bazı şartlarına yerine getirmeme durumunda gerçekleşebilir. Örneğin üst üste kayıt yenilemeyen kişiler bir süre sonra açık öğretimden ilişiği kesilebilir. Her bölüm için geçerli olan son kural, üst üste 4 defa kaydını yenilemeyen kişilerin açık öğretimden uzaklaşmasıdır. Açık öğretimde öğrenime devam edebilmek için her dönem baştan kayıt yapılmalıdır. 1 sene içerisinde toplam 2 dönem vardır. Yani 2 sene boyunca üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin ilişiği kesilecektir. Açık öğretimde öğrencilerin lisans derecesine göre bu azami süre de değişebilmektedir. Ön lisans okuyan öğrenciler 2 sene üst üste kayıt yenileme yapmayan kişiler açık öğretim eğitimlerine devam etmeyecektir. Lisans programında yer alan kişiler ise 4 sene kayıt yenilemediği takdirde ilişiği kesilecektir. 4 sene içerisinde toplam 8 kayıt bulunmaktadır. Bu dönemler içerisinde herhangi bir kayıt yapması durumunda kişinin kaydı yenilenecektir ve açık öğretimden ilişiğinin kesilmesi için belirlenen azami süreç en baştan düzenlenecektir. Bununla birlikte sınava girmeyen öğrencilerin de bir süre sonra açık öğretimle ilişiği kesilecektir. Ön lisans öğrencileri toplam 8 dönem, lisans öğrencileri ise toplam 14 dönem sınava girmezse açık öğretimden uzaklaştırılacaklardır.
Açıköğretimden Uzaklaştırma
AÖF atılma sonrasında yeniden eğitim almak isteyenler için de bir sınırlama getirmiştir. Atılan bir öğrencinin aynı bölümde kayıt yaptırma durumunda en baştan o bölümü okuması gerekebilir. Yani öğrencinin kayıt yenilememesi sonucunda açık öğretimden ilişiğinin kesilmesiyle birlikte yeniden kayıt yaptırmak isterse, kaldığı yerden değil de o bölüme en baştan başlaması gerekir. Yani bir kişi 4 senelik bir bölümün 3 senesini tamamladıysa fakat 2 sene ara verdiyse, yeniden başvurup 3.seneden devam edilemez. 4 senelik bölüm en baştan okunmalıdır.