Pedagojik Formasyon MEB’de Hala Belirsiz

Daha önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılan açıklama ile Formasyon Eğitiminin kaldırıldığı belirtilmiştir. (İlgili Yazı: Pedagojik Formasyon Kaldırıldı)

Bilindiği üzere, 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde sertifikaya dayalı “Pedagojik Formasyon” uygulamasının kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde program açılması hedefi yer almıştı. Yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirdiği ve yerine Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı geleceği 29 Haziran 2020 tarihinde MEB tarafından yayınlanan yönetmelik ile duyurulmuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 9 Temmuz 2020 tarihinde Bakanlık Başöğretmen Salonu’nda “Tabii Mobil Uygulaması”nın tanıtımında yaptığı konuşmada  pedogojik formasyon ile ilgili olarak ; ‘’ Kim öğretmenlik sınavını kazanırsa ona biz bunu ücretsiz olarak vereceğiz. Dolayısıyla hiç kimsenin yüklü miktarda ödemeler yaparak formasyon almasına gerek yok. Siz sınavı kazanın biz size ücretsiz vereceğiz.’’ şeklinde konuşmuştu. Bu konuşmasından Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın ‘’sınavı kazanan öğretmen adaylarına’’ ücretsiz bir şekilde verileceği anlaşılmıştı. Ziya Selçuk’un bu konuşması üzerine pedogojik formasyonu olmayan adaylar 2020 Kamu Personeli Seçme Sınavı’na hazırlanmış ve öğretmen olma ümidiyle bu sınava girmişlerdi.

26 Ocak 2021 tarihinde yayınlanan Engelli Öğretmen Adaylarının Öğretmenliğe Başvuru ve Atama Duyurusu ile durumun Ziya Selçuk’un konuşmasından çok daha farklı olduğu anlaşıldı. Yapılan duyuruda adaylardan ‘’pedogojik formasyon’’ şartı istendi. Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisansı ile ilgili de hiçbir bilgi yer almadı. Başvuru yapan adaylar ise sistemde 3. öncelik olarak gözüktüler ve iyi puanlar almalarına rağmen 16 Şubat 2021 tarihinde açıklanan “Engelli Öğretmen Atama” sonuçlarına göre kendilerinden çok daha düşük puan adayların ataması yapılmasına rağmen atamaları yapılmadı.

CİMER üzerinden bu konu ile ilgili bilgi almak isteyen adaylara ise, ‘’ Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaklarla ilgili öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarını düzenleyen yürürlükteki mevzuat Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı kararıdır. Bu kararda 29/06/2020 tarihli ve 12 sayılı Kurul kararı ile yapılan değişikle önceden sertifikaya dayalı pedagojik formasyon eğitimi “Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı” şekline dönüştürülmüş ve 1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon sertifika programını tamamlayanların kazanılmış hakları saklı tutulmuştur. Öğretmenlerin niteliğini artırmaya yönelik bu değişiklikle eğitim fakültesi mezunları haricindeki öğretmen adaylarına atama başvurusu yapabilmek için lisans eğitiminden sonra Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirme şartı getirilmiştir.’’ şeklinde cevap verilmiştir.

1 Ocak 2021 tarihi itibariyle uygulanacağı ilan edilen yeni sistem eğer Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un dediği gibi olacaksa neden Aday Öğretmen Atama Kılavuzunda bu durum ile ilgili bir bilgi yer almamaktadır? Eğer CİMER üzerinden verilen cevapta olduğu gibi atama öncesinde bu programı bitirme şartı aranacaksa neden hiçbir üniversite bünyesinde bu bölüm açılmamıştır?

2020 KPSS’ye girerek atama için yeterli puanı alan ve 2021 KPSS için hazırlık aşamasında olan genç öğretmen adayları bu belirsizlik yüzünden mağdur olmuşlardır. Mağduriyetlerinin giderilmesi için sosyal medyada birçok kez etkinlik düzenleyen adaylar sorularına henüz bir yanıt alabilmiş değiller. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini bu konu ile ilgili bir açıklama yapmaya davet ediyoruz.

Pedagojik Formasyon MEB'de Hala Belirsiz
Pedagojik Formasyon MEB’de Hala Belirsiz
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Açıköğretim, AÖF Ders Notları, Açıköğretim Sorular ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!