KPSS puan türleri çeşitlilik gösterdiği için kişilerin alanlarına göre tercih yaparlar. KPSS’de matematik, Türkçe ve genel kültür testleri yer alır. Sayısal ya da sözel alana göre kişiler bu puan türlerine göre tercih sıralaması yapar. Aynı zamanda İngilizce Öğretmenliği için de ekstra yabancı dil puanı istenir. Atamalarda bu dil sınavı da dikkate alınır.
KPSS Puan Türleri
KPSS puan çeşitleri temelde 3 farklı şekildedir. Adaylar bu puan türlerini detaylı araştırarak girmek atanmak istedikleri alana göre ders çalışmaları olumlu olacaktır. Çünkü puan türlerinde yer alan testler kişilerin puanlarını da oldukça değiştirir. Örneğin sayısal alanda sınava giren kişilerin genel yetenekten daha yüksek puan alması genel puanı oldukça artırır.
KPSS P1 alanında sıralanacak olan kişilerin puanları genel yeteneğin %70’i, genel kültürün %30’u alınarak hesap yapılır. KPPS P2 türünden sıralamaya girecek olan kişiler genel yetenek sonuçlarının %60’ı değerlendirilir, genel kültür sınavının da %40’ı değerlendirilir. KPSS P3 puan türünden alana atama yapılacak kişilerin ise her iki alandan %50- %50 değerlendirmeye alınır. Genel yetenek sınavlarının içerisinde Türkçe ve matematik testleri yer alır. Genel kültür alanında ise coğrafya, tarih ve vatandaşlık bilgisi gerekmektedir. İngilizce alanında sıralamaya girecek olan kişilerin puan türü KPSS P120 olarak geçer. Bunun için ekstra bir yabancı dil sınavına girmek gerekir.
KPSS Puan Hesaplama
KPSS puan türü açısından hesaplama da değişmektedir. Adaylar her iki teste de girmelidir. Özellikle genel yetenek testine girmeyen adayların puanları hesaplanamaz. Puan hesaplaması için her iki testten en az 1 net olması gerekir. Aynı zamanda KPSS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu elemektedir. Bu sebeple kişiler puan hesaplaması yaparken bu konuyu atlamamalıdır. Bu hesaplama her puan türüne göre değişir. Puan hesabı yapıldıktan sonra puan türlerinde alınan yüzdelere göre net bir sayı belirlenir. Örneğin Genel yetenek sınavından 35 doğru 12 yanlış yapmış olan biri, genel kültür sınavından da 45 doğru 6 yanlış yaptıysa hesaplaması şu şekilde olur; 35 -12/4= 35-3=32 net gelir.
45-6/4= 45-1,5=43,5 net gelir. %70 genel yetenek, %30 genel kültür olduğundan dolayı;
40 (ham puan) + (35×0,7) + (43,5×0,3) = 24,5+13,05+40= 77,55 olarak sonuçlanır.