Açıköğretim kayıtları her yıl ve her dönem olmak üzere iki farklı türde yapılmaktadır. Ülkemizde açıköğretim fakültesi bulunan 3 (üç) adet üniversite bulunmaktadır. Bunlar Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’dir. En fazla öğrenciye Anadolu Üniversitesi sahiptir.
Açıköğretim kayıtları, YKS ile yeni kayıt, Sınavsız İkinci Üniversite kaydı, Dikey Geçiş kaydı, Yatay Geçiş Kaydı, Yüksek Lisans Kayıtları, Yaz Okulu Kayıtları ve Kayıt Yenileme başlıklarında incelenebilir. Açıköğretime kayıt olabileceğiniz bir çok kayıt türü bulunmaktadır.
Açıköğretim Kayıtları
Açıköğretim kayıtları genel olarak her yıl eylül – ekim aylarında yapılmaktadır. Açıköğretime yeni kayıt olacaksanız bu tarihleri beklemelisiniz. Kayıt yenileme işlemleri ise her dönem başında (güz dönemi ve yaz dönemi) yapılmaktadır. Yüksek lisans kayıtları da kayıt yenileme işlemleri gibi her dönem başında yapılmaktadır. Kayıt türlerini sizlere kısaca anlatıp ilgili kayıt türünün detayları için yazı içerisinde verdiğimiz bağlantıyı incelemenizi öneririz.
YKS ile Yeni Kayıt
Daha önce herhangi bir üniversite okumadıysanız veya şu anda okumuyorsanız açıköğretime kayıt olabilmek için YKS ile Yeni Kayıt işlemini yapmalısınız. Bunun için önce YKS sınavına girmeli, 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans için gerekli olan puanı almalı, tercihlerinize açıköğretim yazmalı ve yerleşmelisiniz. YKS ile Yeni Kayıtlar, ÖSYM tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra genelde eylül ayının başında yapılır.
YKS için güncel tarihlerin bulunduğu, kayıt işlemlerinin detaylı olarak anlatıldığı bilgiler için Açıköğretim Yeni Kayıt yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim İkinci Üniversite Kaydı
Daha önce bir üniversite okuduysanız veya şu anda okuyorsanız sınavsız olarak açıköğretim bölümlerine kayıt olabilirsiniz. Önlisans mezunları veya öğrencileri açıköğretim önlisans bölümlerine, lisans mezunları veya öğrencileri açıköğretim önlisans ve lisans bölümlerine sınavsız olarak kayıt olabilmektedir. Eğer bir üniversite okumadı veya okumuyorsanız ikinci üniversite kaydı yapamazsınız.
İkinci üniversite kayıt tarihleri, kayıt işlemleri gibi detaylı olarak anlatılan bilgiler için Açıköğretim Sınavsız İkinci Üniversite Kaydı yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Dikey Geçiş Kaydı
2 yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan veya olabilecek durumda olan örgün eğitim ve açıköğretim öğrencileri DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile açıköğretimin 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Bunun için öncelikle DGS sınavına girilmeli, yeterli puan alınmalı ve tercihlere açıköğretim 4 yıllık lisans bölümleri yazılarak yerleşilmelidir.
Açıköğretim Dikey Geçiş kayıt detayları, geçiş yapılabilecek bölümler, kayıt tarihleri gibi detaylı olarak anlatılan bilgiler için Açıköğretim Dikey Geçiş (DGS) Kaydı yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Yatay Geçiş Kaydı
Örgünde okuyan ve açıköğretim geçiş yapmak isteyen öğrenciler ile açıköğretimde okuyan ve örgün bölümlere geçiş yapmak isteyen öğrenciler yatay geçiş kaydı yapabilmektedir. Açıköğretim yatay geçiş kaydında bölüm değiştirilememekte okuduğunuz bölüm aynı kalarak farklı üniversiteye geçiş yapılabilmektedir.
Açıköğretim Yatay Geçiş kayıt detayları, geçiş yapılabilecek bölümler, kayıt tarihleri gibi detaylı olarak anlatılan bilgiler için Açıköğretim Yatay Geçiş Kaydı yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Yaz Okulu Kayıtları
Anadolu Üniversitesi açıköğretim fakültesinde yaz okulu uygulaması bulunuyor. Güz ve bahar döneminden sonra yaz okulu dönemi açılmakta ve öğrenciler en fazla 5 adet ders seçerek (daha önce aldığı veya almadığı) yaz okuluna kayıt olmaktadır.
2024 Aöf Yaz Okulu kayıt işlemleri, yaz okulu kayıt tarihleri, yaz okulu kayıt harçları gibi detaylı olarak anlatılan bilgiler için Aöf Yaz Okulu Kaydı yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Kayıt Yenileme İşlemleri
Yukarıda yazdığımız metotların bir tanesi ile açıköğretime kayıt olduğunuzda her dönem kayıt yenileme yapmanız gerekmektedir. Kayıt yenileme işlemleri güz ve bahar döneminin başında başlamakta, ilgili dönem için ders ekle – sil yaparak ders seçmeli, karşınıza çıkan harç miktarını yatırarak kayıt yenileme işlemini tamamlamasınız.
Açıköğretim Kayıt Yenileme işlemlerinin detaylı olarak anlatıldığı, kayıt yenileme tarihlerinin ve kayıt yenileme harçlarının yer aldığı güncel Açıköğretim Kayıt Yenileme İşlemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Yüksek Lisans Kayıtları
Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi her dönem açıköğretim öğrencileri için açıköğretim şeklinde eğitim veren yüksek lisans programları açmaktadır. Açıköğretim ve örgün eğitim lisans mezunları bu programlara kayıt olabilir.
Açıköğretim Yüksek Lisans Programları için yabancı dil ve ALES puanı aranmaz iken diploma notunuzun en az 2.00 (4 üzerinden) veya 50 (100 üzerinden) olması gereklidir. Açıköğretim Yüksek Lisans kayıt işlemleri, kayıt tarihleri gibi detaylı olarak anlatılan bilgiler için Açıköğretim Yüksek Lisans Kayıtları yazımızı okuyabilirsiniz.
Açıköğretim Kayıt İşlemleri
Yukarıda yazdığımız tüm kayıt türleri için detaylı sayfalar yazıların hemen sonun bulunmaktadır. Bu sayfamız tüm kayıt türlerini toplamak ve sizlere sunmak için hazırlanmıştır. Yukarıda yer alan kayıt türlerinin dışında Açıköğretim Harçları, Kayıt Kılavuzları, Kayıt Duyuruları gibi konular için Açıköğretim Kayıtları kategorimizi incelemeyi unutmayın.
BOLUM DEGISTIREBILIYOMUYUZ NASIL BIR YOL IZLEMEMIZ GEREKLI
Açıköğretimde bölümler arası geçiş olmuyor maalesef. Kayıt sildirip tekrar başka bir bölüme kayıt olmanız gerekiyor.